Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Stad Geel uit bezorgdheid over aangepaste dienstverlening De Lijn'

De Lijn foto

Door de besparingsplannen van De Lijn worden in heel Vlaanderen verschillende busverbindingen geschrapt.

Vanaf 6 januari verdwijnen ook in Geel enkele belangrijke ritten op lijn 49, lijn 19 en lijn 51a. Stad Geel betreurt deze eenzijdige beslissing en wenst een overleg met De Lijn en de minister om mogelijke oplossingen te bespreken.

 

De Lijn past vanaf 6 januari haar aanbod aan om de betrouwbaarheid van de dienstverlening te garanderen. Die zekerheid is er volgens de vervoersmaatschappij momenteel niet altijd als gevolg van personeelstekorten en een verouderd bussenpark. Helaas heeft deze aanpassing een grote impact op een aantal belangrijke buslijnen in Geel: 

  • Lijn 49 Turnhout-Geel (momenteel lijn 490):
    • Op schooldagen worden drie ritten in de avondspits geschrapt, inclusief drie ritten op woensdagmiddag.
    • De voorziene frequentieverhoging in de spits wordt niet doorgevoerd.
    • Op zaterdagmiddag worden twee ritten geschrapt.
  • Lijn 19 Diest-Laakdal-Geel:
    • Schrapping van één rit in de ochtendspits op schooldagen.
  • Lijn 51a Mechelen-Geel (momenteel lijn 510):
    • Eén rit wordt geschrapt op vakantiedagen.

 

Oproep tot overleg

Kordia - een samenwerkingsverband van een aantal gemeenten in de Noorderkempen - vraagt dringend overleg met de minister en De Lijn om een betere oplossing te vinden. Stad Geel sluit zich aan bij deze oproep.

"Er is dringend actie nodig voor een betere bereikbaarheid van Geel en de regio”, benadrukt Vangeel, schepen van mobiliteit. “In januari 2024 voerde De Lijn haar nieuwe vervoersplan in. Dat zorgde voor heel wat problemen in onze regio. Nu wil De Lijn opnieuw wijzigingen doorvoeren in enkele belangrijke buslijnen. Vooral scholieren worden hierdoor hard getroffen. Wij ondersteunen dan ook ten volle de oproep van Kordia voor een dringend overleg met de minister en De Lijn.”

De stad Geel kaartte de voorbije maanden al meerdere malen de problemen aan bij De Lijn. Ze stelt volgende oplossingen voor om de bereikbaarheid van Geel te verbeteren:

  • Oost-westverbinding herstellen: De geschrapte lijn 84 Geel-Hamont moet dringend opnieuw in dienst worden genomen. Zo wordt de broodnodige oost-westverbinding tussen Geel, Mol, Balen en Noord-Limburg hersteld.
  • Deelgemeenten en campus bedienen: Betere busverbindingen zijn nodig voor deelgemeenten Bel en Larum, en voor campus Thomas More. Ook de gemeente Olen ontving een groot aantal klachten over het wegvallen van de lijn 15b tussen Herentals en Geel.
  • Betere bereikbaarheid van OPZ Geel en de ziekenhuizen Geel en Mol: Door de toenemende samenwerking tussen de ziekenhuizen van Geel en Mol is een rechtstreekse busverbinding tussen deze twee vestigingen noodzakelijk. Een betere busverbinding van en naar het psychiatrische zorgcentrum OPZ en PVT Salto in Geel is ook een vereiste.
  • Betere aansluitingen tussen nieuwe buslijnen en betere combinatie met treinvervoer: De aansluiting tussen de nieuwe buslijnen moet vlotter verlopen. Om gecombineerd vervoer met trein en bus betaalbaar te maken, zijn tariefintegratie en gekoppelde vervoersbewijzen noodzakelijk.

Alle aanpassingen kun je raadplegen op de website en in de app van De Lijn. Reizigers kunnen via de routeplanner, bij het invullen van een datum in januari, controleren of er wijzigingen zijn in hun reisroute en of ze nieuwe verplaatsingsmogelijkheden krijgen. Op delijn.be/aanpassingen vind je eveneens een overzicht van de wijzigingen per provincie. De dienstregelingen aan de betrokken haltes worden de komende weken vervangen.

De Lijn foto

Deel dit artikel